Waarom introduceert de Ziegler Group autonome voertuigen in Europa?
BLOG / ARTICLE
25 januari 2022

Waarom introduceert de Ziegler Group autonome voertuigen in Europa?

 

Autonome voertuigen komen eraan…

Slechts enkele dagen nadat de wereld het jaar 2022 inging, kondigde de Ziegler Group aan dat het tien autonome elektrische voertuigen had besteld bij Udelv. Dit is hoe Ziegler, een toonaangevende logistieke operator zijn toewijding aan baanbrekende technologie toont die het dagelijks leven van toekomstige generaties voor altijd zal veranderen.

De technologie voor autonoom rijden (AV) wordt al ondersteund door meer dan tien jaar onderzoek en testen. Enkele van ’s werelds grootste technologie- en autobedrijven investeren miljarden dollars in de ontwikkeling van computerhardware en -software.
Overheden in de Europese Unie – Duitsland, Frankrijk en België lopen voorop bij het ontwikkelen van nieuwe regelgeving die AV’s op de weg zal toestaan, maar er moet nog veel gebeuren.

De bestelling van Ziegler markeert de volgende stap in het proces: meer real-life ontwikkeling van deze technologie, door bedrijven die er breder gebruik van zullen maken in overeenstemming met hun specifieke vereisten en omgevingen.

 

 

Waarom autonome voertuigen?

Lang voordat de eerste zelfrijdende testvoertuigen de openbare weg op gingen, was de publieke opinie hierover verdeeld. Deze contrasterende gevoelens zijn volkomen begrijpelijk, elke verandering, zelfs positieve, vereist aanpassing aan de status-quo.
Naarmate de technologie evolueert en onderzoekers de impact van autonome voertuigen op de samenleving meten, blijven de redenen om hun onderzoek en gebruik voort te zetten.

AV’s zijn meer dan alleen zelfrijdende auto’s. Ze nemen deel aan beleidsmaatregelen voor het koolstofvrij maken van steden die congestie, vervuiling en krimpende stedelijke ruimtes aanpakken en nieuwe kansen creëren voor de samenleving als geheel, de mensen en ons milieu.
Deze visie op het potentieel van AV’s is nauw verbonden met de eigen transformatie van de Ziegler Group tot een logistieke leider die de weg vrijmaakt voor efficiënter en milieuvriendelijker transport.

Zoals mevrouw Diane Govaerts, CEO van de Ziegler Group, opmerkt: “net als onze XXL-cargobikes voor leveringen in stadscentra met beperkt verkeer, betekenen de Transporter – Udelv’s autonome en elektrische voertuigen zonder cabine – voor Ziegler een nieuwe stap in de verkenning van nieuwe mogelijkheden van minder ingrijpende en meer ecologische last- mile leveringen. »

 

 

Veilige wegen

De onderzoekers schatten dat het grootste deel van de voertuigen die na 2050 verkocht zullen worden, autonoom zal zijn. Deze verandering zal een positieve impact hebben op de samenleving als geheel en meer specifiek op stedelijke omgevingen.

In de praktijk kunnen autonome voertuigen op nuttige wijze bestaande toeleveringsketens integreren en aanvullen voor last-mile leveringen, ze bieden ook unieke voordelen aan, vooral wanneer ze worden gebruikt in overvolle Europese steden.

Zelfrijdende voertuigen blijken nu al veiliger te zijn dan voertuigen die door een bestuurder worden bestuurd. Volgens studies zouden AV’s het aantal verkeersdoden met 90% kunnen verminderen.

Menselijke bestuurders zijn inderdaad vaak het slachtoffer van dode hoeken, kunnen maar in één richting tegelijk kijken, zijn afgeleid en vatbaar voor emoties.

Vergelijk dat eens met een autonoom voertuig. Met behulp van vele visuele systemen en sensoren om de omgeving in alle richtingen en elke milliseconde te bewaken, wordt een AV voortdurend verbeterd door de continue uitwisseling van gegevens van andere AV’s.

 

 

 

Last mile transport met lage impact

Udelv Transporters zijn volledig elektrisch en dragen bij aan een schoner milieu en minder geluidsoverlast. Hun relatief compacte formaat in vergelijking met conventionele bestelwagens heeft minder impact op de wegen, vooral de smalle historische straten van Europese stadscentra.

“Dit is een belangrijke stap in de vergroening van ons bedrijfswagenpark”, voegt Diane Govaerts, CEO van de Ziegler Group, toe.

 

Effectief voor bedrijven en werknemers

Er is momenteel een groot tekort aan gekwalificeerde chauffeurs. AV’s kunnen helpen om met dit fenomeen om te gaan. Transporters zijn alleen bedoeld voor last mile leveringen. Het vervoer over lange en middellange afstand zal door gekwalificeerde Ziegler chauffeurs gebeuren.

Eenmaal in het veld, is er iemand op afstand aanwezig om ze te allen tijde te controleren en indien nodig in te grijpen.

 

 

“Transporter”-technologie

Udelv’s Transporters zijn de eerste elektrische, autonome levering voertuigen zonder cabine van de last-mile die zijn gericht op multi-stop levering. De Transporters zijn uitgerust met autonomie van niveau 4 en gebruiken technologie van Mobileye, een bedrijf van de Intel Group dat gespecialiseerd is in autonome voertuigen.

Het voertuig detecteert en interpreteert zijn omgeving met behulp van een cameragerichte opstelling. Het gebruik van een betrouwbaar systeem dat alleen met camera’s kan rijden, helpt bij het identificeren van kritieke veiligheidssegmenten door middel van radar- en Lidar-ondersteuning.

 

 

Leveringen

Voor veilige en vlekkeloze leveringen zijn de Transporters uitgerust met verstelbare compartimenten, die goederen kunnen bevatten voor verschillende klanten.

De klant ontvangt zijn zending met behulp van een applicatie waarmee hij het compartiment kan openen dat voor zijn goederen is gereserveerd.

 

 

Uitdagingen op het gebied van regelgeving en testplan

Maar zelfs met al deze mogelijkheden, zullen de eerste Transporters, wanneer ze aankomen op het hoofdkantoor van Ziegler in Brussel, niet onmiddellijk leveren op de openbare weg.

Ze ondergaan eerst een test- en ontwikkeltraject dat onder toezicht en met inbreng van verschillende overheidsinstanties en onderzoeksprogramma’s zal plaatsvinden. Deze omvatten de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Innoviris, de Brusselse Kamer van Koophandel (BECI), het Ministerie van Verkeer en het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (VIAS).

Voordat een Transporter op de openbare weg mag, zullen nog veel stappen nodig zijn. Maar een sterke toewijding aan dit doel op middellange termijn is essentieel om technologie te lanceren die onze wegen veiliger en onze steden minder overbelast kan maken.

 

 

Wat brengt de toekomst voor ons?

Volg de voortgang van de Ziegler Group terwijl deze de mogelijkheden en voordelen van AV’s voor last mile leveringen verkent.We zullen inzichten van onze partners delen in komende artikelen en videochats.

Dus blijf ons zeker volgen, dit is nog maar het begin van een spannend nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van distributie!