Samen pionieren in multimobiliteit in de stad
BLOG / ARTICLE
7 maart 2022

Samen pionieren in multimobiliteit in de stad

In deze reeks interviews die Ziegler besteedt aan partners die haar ondersteunen in haar stedelijke logistieke projecten, geeft Ziegler vandaag het woord aan Interparking, dat haar visie op stedelijke mobiliteit ontwikkelt die zowel groener als efficiënter is.

Zowel Ziegler als Interparking zijn hoofdrolspelers in stedelijke mobiliteit – de ene als vervoerder en de andere als parkeerexploitant. Ieder speelt een essentiële rol bij het verminderen van congestie in steden, het verbeteren van de stedelijke mobiliteit en het bevorderen van een vreedzame stad. Een partnerschap tussen de twee was een natuurlijk gevolg van dat gedeelde doel.

 

Gebruik van de auto en respect voor het milieu perfect verenigbaar

Interparking is al meer dan 60 jaar aanwezig in de stedelijke mobiliteitssector in het hart van grote Europese steden. Zijn teams zorgen voor soepeler reizen in stedelijke centra en hun buitenwijken.

Interparking maakt openbare ruimte vrij. Op elk willekeurig moment zijn maar liefst 30% van de voertuigen op straat voertuigen die proberen te parkeren. Een parkeerplaats met 500 plaatsen vertegenwoordigt dus een file van 2,5 kilometer lange auto’s die van de straat is gehaald. De aanleg van nieuwe parkeergarages maakt het mogelijk om de openbare ruimte terug te geven aan voetgangers en fietsers.

Het gebruik van een auto is ook verenigbaar met respect voor het milieu. De ontwikkeling van nieuwe innovatieve projecten, die dagelijks in aantal toenemen, zal dit meer dan ooit waarmaken: deelauto’s, geconnecteerde en autonome auto’s, hybride en elektrische auto’s zijn de brug naar meer duurzame mobiliteit en vragen om een ​​passend serviceaanbod.

 

 

Multimodaliteit vooruit

Interparking is ervan overtuigd dat multimodaliteit een essentiële pijler is van zowel groenere als efficiëntere mobiliteit. De meeste van zijn parkings zijn verbonden met andere vervoerswijzen: bus, tram, metro, trein, fietsverhuurstations, luchthavens, enz. Met zijn Pcard+ hebben zijn klanten toegang tot zijn parkings, maar ook tot het openbaar vervoer en meerdere ondersteunende diensten ( zoals elektrisch opladen). Zo kan elke klant flexibel meerdere vervoerswijzen combineren om zijn ritten te optimaliseren.

Milieuverantwoordelijkheid blijft ook een belangrijke prioriteit voor Interparking. Naast de CO2-neutrale certificering in alle negen landen waar de groep aanwezig is, versterkt Interparking haar activiteiten in de strijd tegen klimaatverandering, zoals het programma om mangroven te planten in Benin in samenwerking met het onafhankelijke ontwerpbureau CO2 Logic.

Op het vlak van innovatie is Interparking het eerste Belgisch bedrijf dat zijn parkings heeft uitgerust met deeltjesreductiesystemen in de parking Beffroi in Namen, België. Dit apparaat neutraliseert 50 tot 70% van de deeltjes, 40% van de fijne deeltjes en 20% van de ultrafijne deeltjes die in de parkeergarage zweven, wat resulteert in schonere lucht.

 

 

Ziegler en Interparking lanceren een Last-Mile Logistics Microhub

In september 2021 lanceerden Interparking en Ziegler de eerste micro-hub voor Cargo Bikes op Parking Albertine, vlakbij de Zavel in Brussel. Ziegler had eerder een experimentele hub opgezet vanuit zijn vestiging in de Chaussée de Vilvoorde voor distributie in het stadscentrum van Brussel. Maar om meer leveringen te kunnen doen en dichter bij het stadscentrum te zijn, lanceerden Interparking en Ziegler samen de eerste micro-hub in de Albertine-parking.

Deze “last mile”-bezorgoplossing combineert drie innovatieve aspecten om grote pakketten te bezorgen in het hele centrum van Brussel, met een lage of zelfs nul CO2-uitstoot. Om te beginnen vervoert een elektrische bestelwagen goederen van het belangrijkste logistieke knooppunt naar de Albertine-parkeerplaats-microhub in het stadscentrum. Van daaruit vervoeren Cargo Bikes pakketten naar hun eindbestemming. Deze service is niet alleen groener, maar ook efficiënter. De Cargo Bike XXL maakt tot 50 stops per dag, terwijl een conventionele distributietruck gemiddeld slechts 25 stops in dezelfde tijd maakt.

Deze service lost dus twee problemen tegelijkertijd op: het maakt het mogelijk om de bezorging in het stadscentrum 100% koolstofarm te maken en tegelijkertijd de prestaties te verbeteren. Dergelijke partnerschappen zijn essentieel voor ons doel om optimale en duurzame mobiliteit te bieden.

 

 

Ondersteun innovatieve projecten

Het onderhouden van een regelmatige dialoog met alle belanghebbenden is essentieel om innovatie te stimuleren, te voldoen aan nieuwe maatschappelijke behoeften en te blijven groeien in een zeer competitieve markt.

Om zich de mobiliteit van morgen voor te stellen, raadpleegt Interparking voortdurend haar institutionele klanten, dagelijkse weggebruikers, overheden en omwonenden. Tegelijkertijd ondersteunt en is Interparking lid van verschillende innovatiegerichte programma’s, zoals het PropTechlab in Brussel dat innovaties op het gebied van bouw en vastgoed promoot, evenals de coderingsschool 19.

 

Onder de nieuwe diensten: last-mile levering met Ziegler

Naast haar parkeeractiviteiten ontwikkelt Interparking nieuwe diensten met betrekking tot andere scenario’s van geparkeerde auto’s: carwash, elektrische laadpalen, autogerelateerde diensten, stadslandbouw, enz.

Het is logisch om ook last-mile-leveringslogistiek hierin mee te nemen. Met deze eerste micro-hub als patroon om te volgen, kan Interparking meer micro-hubs uitrollen om het ruimtegebruik in zijn parkeergarages te maximaliseren en tegelijkertijd de congestie in het stadscentrum te verminderen. Parking Albertine is slechts de eerste van vele parkeergarages die de komende tijd voor deze service zullen gebruikt worden.

Binnenkort lanceren Interparking en Ziegler gelijkaardige microhubs in de Belgische steden Brugge en Knokke. En nu we toch bezig zijn, waarom niet in het buitenland?

 

De toekomst van stedelijke mobiliteit

De komende jaren beloven spannend te worden op het gebied van mobiliteit. Er ontstaan ​​regelmatig innovaties om vervoerswijzen te ontwikkelen en aan te moedigen die steeds milieuvriendelijker zijn.

Iemand die op een bepaald moment van de dag een auto gebruikt, is op een ander moment van de dag vaak voetganger, fietser of OV-gebruiker. Interparking faciliteert dit met activiteiten en projecten gericht op het gebruik van elektrische voertuigen en multimodaliteit.

Nieuwe technologieën bieden al veel oplossingen aan voor klimaatuitdagingen. Zowel Ziegler als Interparking anticiperen op de komst van een nieuwe generatie autonome voertuigen. Deze zullen een nieuwe uitdaging vormen waar de twee partners met trots samen aan zullen werken, met het grote doel altijd voor ogen: efficiëntere en verantwoorde mobiliteit in grote steden en hun omgeving.