Ted Fagenson, Chief Commercial Officer van Udelv, gaf een exclusief interview aan Ziegler
BLOG / ARTICLE
12 april 2022

Ted Fagenson, Chief Commercial Officer van Udelv, gaf een exclusief interview aan Ziegler

Met Ziegler krijgt de levering van de toekomst vorm. Ziegler is de eerste logistieke operator in de Europese Unie die zich ertoe verbindt een tiental autonome voertuigen, ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Udelv, vooraf te bestellen. Met het eerste voertuig dat aan het einde van het jaar 2022 in Europa aankomt, onthult Ted Fagenson, Chief Commercial Officer van Udelv, enkele van zijn kenmerken en voordelen.

De “Transporter”, die begin januari fysiek werd onthuld op CES in Las Vegas, is het eerste voertuig van Udelv dat op grote schaal wordt geproduceerd. Het Amerikaans bedrijf registreert veel pre-orders, vooral in de Verenigde Staten. Ted Fagenson zegt echter verrast te zijn dat Europa zich in een goede positie bevindt en misschien zelfs voorloopt op de VS. Zo was Duitsland vorig jaar het eerste land ter wereld, op federaal niveau, dat autonoom rijden van niveau 4 op zijn wegen toestond.

De Transporter rijdt volledig autonoom. Het berekent en optimaliseert de beste route. Hiervoor gebruikt Udelv Mobileye, een bedrijf van de Intel Group. Tegenwoordig gebruiken al 100 miljoen voertuigen de ADAS-technologie van Mobileye. Mobileye gaat ook verder dan ADAS-systemen en biedt een betrouwbaar systeem aan om bij autonoom rijden van punt A naar punt B te gaan. Er zijn echter situaties waarin het belangrijk is om de controle over te nemen, wat door de medewerkers in de control-tower wordt gedaan. Dit betekent dat een operator het autonoom systeem op afstand kan uitschakelen en de Transporter handmatig kan bedienen. Eén persoon die verantwoordelijk is voor de bediening zal in staat zijn om meerdere voertuigen alleen te beheren.

Ted Fagenson legt uit dat de Transporter het resultaat is van vele jaren ervaring en testen, vooral op de uPod, een veilige tweezijdige modulaire laadruimte die tot 80 beveiligde compartimenten kan bevatten.

De volgende stap voor Udelv is om de Transporter fysiek naar de openbare weg te brengen. Udelv heeft de afgelopen jaren 20.000 leveringen gedaan met zijn autonome voertuigen. Technisch gezien, biedt de uPod een smart vracht systeem aan van de Transporter tot één ton lading. De Transporter biedt grote zij banners die volledig aanpasbaar zijn en kunnen gebruikt worden als ruimtes voor dialoog, zodat het publiek echt contact kan maken met de Transporter. Als de uPod wordt verwijderd, bereikt het laadvermogen 2500 kg, net als een trailer. Op deze trailer kunt u volumineuze goederen laden.

De Transporter biedt verschillende batterijpakketten aan, variërend van 90 tot 160 kilowattuur, afhankelijk van het gebruikersprofiel. Udelv is vooral gericht op het verminderen van de massa van het voertuig, want minder massa betekent energiebesparing. En aangezien er geen cabine, stuur, pedalen of passagiers veiligheidssysteem is, is de Transporter vrij licht.

Het autonoom voertuig wordt via API’s en dashboards gekoppeld aan het TMS-systeem van de operator. Het zal alle leveringsfasen volgen en zal het indien nodig mogelijk maken om de levering te bewijzen. Wanneer de Transporter de bestemming nadert, authenticeert de geadresseerde zich via zijn smartphone terwijl hij naar het voertuig loopt. Ziegler wordt in realtime geïnformeerd dat de ontvanger zojuist zijn compartiment heeft geopend en zijn levering heeft opgehaald. De ontvanger kan ook met zijn vinger op de applicatie tekenen. Bovendien zal het camerasysteem het mogelijk maken om de levering in uitvoering te zien en, indien nodig, foto’s te maken van de persoon die het pakket ophaalt. Er zijn twee voordelen: er kan gegarandeerd worden dat alleen de geautoriseerde persoon het pakket ophaalt, omdat alleen een geautoriseerde persoon toegang heeft tot de geregistreerde smartphone. De tweede is dat het risico op fraude aanzienlijk wordt verkleind.