Hoe autonome voertuigen stadsmobiliteit kunnen verbeteren waar geen huidige oplossingen zijn?
EN, FR & NL ONDERTITELS BESCHIKBAAR. Klik op instellingen ⚙️ om ondertitels in te schakelen of de taal te wijzigen.
Steden worden uitgerokken tot breekpunten met file, lawaai en uitstoot. En ze kunnen er weinig aan doen vanwege de beperkingen van ruimte en technologie. Maar toch proberen ze het.
Brussel maakt plannen voor een toekomstige versie van zichzelf die de impact op het milieu vermindert en de stedelijke omgevingen gezonder en aangenamer maakt voor mensen. Stadslogistiek is een integraal onderdeel van dat plan.
Naast vele andere initiatieven om de duurzaamheid van transport te verbeteren, heeft Ziegler Group twee innovatieve last-mile-leveringsprojecten in Brussel. Deze zouden het traditioneel transport een nieuwe vorm kunnen geven en tegelijkertijd gedeeltelijk bijdragen aan de droom die stadsplanners voor ogen hebben.
“Last mile leveringen zijn eigenlijk een van de moeilijkste van de hele keten. Elk pakket heeft zijn eigen ideale manier om geleverd te worden. Het is dus een heel moeilijke uitdaging, maar ook een heel boeiende omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn en zoveel verschillende oplossingen die je kunt implementeren”, zegt Tom Verkoelen Continuous Improvement Officer van de Ziegler Group.
Het Cargo Bike-project van Ziegler levert al pakketten schoner en stiller af dan traditionele bestelwagens. Ziegler heeft onlangs elektrische autonome bestelwagens besteld die zullen getest worden in samenwerking met het stadsbestuur van Brussel en andere instanties.
“Logistiek is een essentiële pijler van de economie en van ons dagelijks leven. Maar er is veel ruimte om te innoveren en zaken beter te maken, dat is echt wat we proberen te doen met autonome voertuigen”, vervolgt hij.
Autonome leveringsvoertuigen (AV’s) zouden heel goed een van de technologische ontwikkelingen kunnen zijn die zullen leiden tot schonere, stillere en gezondere steden die een betere levenskwaliteit bieden aan alle inwoners en onze impact op het milieu verminderen.
Ziegler denkt dat deze spil in de transportsector zal beginnen en dat de positieve rimpeleffecten op de lange termijn aanzienlijk zullen zijn.
AV’s vertegenwoordigen meer dan alleen zelfrijdende auto’s. Ze maken deel uit van een bredere verschuiving weg van file, vervuiling en krimpende stedelijke ruimte. Ze vormen een weg om nieuwe mogelijkheden te openen voor de samenleving, het individu en onze omgeving.
Deze visie op het potentieel van AV’s wordt weerspiegeld in de eigen toewijding van de Ziegler Group om technologie en praktijken na te streven die efficiënter en milieuvriendelijker zijn. Dit doel sluit aan bij dat van de stad Brussel, waar nieuwe plannen voor een levendige en schone stad worden gladgestreken en autonome voertuigen daar een rol in spelen.
“In Brussel willen we de menselijke factor en mobiliteit echt terugbrengen. Ontwerp een stad die echt gemaakt is voor mensen. Niet alleen doorgaand verkeer maar waar mensen kunnen wonen en genieten. En om ook de openbare ruimte vrij te maken…” zegt Stefan Vandenhende, Adviseur bij Minister Elke Van den Brandt, Minister van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bevoegd voor Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid.
“Autonome voertuigen hebben een enorm potentieel op dat gebied en maken deel uit van het palet aan oplossingen die we hebben om de stedelijke duurzame logistiek te verbeteren. Autonome voertuigen zouden een deel van de puzzel van die oplossing kunnen zijn”, vervolgt hij.
Hoe kunnen AV’s precies zo’n impact hebben? Camille Callens, Milieuadviseur & Projectleider bij Brussels Enterprises Commerce & Industry legt uit…
“De drie grote kansen en uitdagingen zijn vervuiling, congestie en arbeidsmarkten. Er is geen lawaai omdat ze elektrisch gaan worden en logischerwijs zouden ze ’s nachts kunnen rijden. Vanwege geluidsoverlast mag je op bepaalde uren niet rijden in Brussel, wat het erg moeilijk maakt voor allerlei bedrijven en supermarkten. Ze merken dat ze beperkt zijn tot piekuren, wat zeer contraproductief is. Dus dat is ook een grote kans. Dan ligt er misschien ook een kans op de arbeidsmarkt, met het tekort aan automobilisten. Met autonome voertuigen zou dat probleem eigenlijk kunnen worden opgelost.”
Elektrische voertuigen die zonder chauffeur rijden, kunnen rijden op plaatsen en op momenten dat de huidige bestelwagens beperkt zijn. Dit zal nieuwe kansen bieden waar er zeer beperkte oplossingen zijn.
Niet alleen transportbedrijven zullen profiteren van minder vrachtwagens op de wegen in de spits.
“Niemand staat graag uren in de file… Dat verdwijnt met zelfrijdende voertuigen. Dat betekent dat we de tijd kunnen gebruiken die we normaal in die rijtaken zouden steken”, merkt prof. dr. Lieselot Vanhaverbeke van de Vrije Universiteit Brussel op.
“AV’s kunnen automatisch alternatieve routes berekenen, wat een beter gebruik van de openbare infrastructuur zal zijn. Wegen kunnen minder overbelast raken als u ze in systemen voor gedeeld gebruik plaatst. Minder auto’s betekent een afname van de vraag naar fysieke ruimte. Dus in die zin denk ik dat autonome voertuigen het leven van mensen en de wereld zeker kunnen verbeteren”, legt ze uit.
Maar alleen omdat het potentieel voor positieve verandering er is, betekent dit niet dat uitdagingen met de volwassenheid van de technologie verdwijnen. Gebruikersacceptatie en gereedheid voor regelgeving zijn zaken die nog moeten worden opgelost.
Toch houdt Ziegler Group daarom rekening met de langetermijnbenadering.
“Logistiek zou het leven in de stad kunnen verbeteren. Het is iets dat we willen nastreven en het is iets waar we in geloven”, merkt Tom op. “We kunnen echt naar de toekomst kijken en echt buiten de gebaande paden denken zonder onze klantgerichte benadering op te geven”, zei hij.
En het is aan bedrijven om deze technologieën in de praktijk te gebruiken en ze te ontwikkelen tot bruikbare services, zodat iedereen ervan kan profiteren.
“Bedrijven hebben een zeer belangrijke rol te spelen om deze technologieën te gebruiken en nieuwe producten en nieuwe diensten te implementeren die inspelen op de behoeften. We hebben bedrijven nodig om de oplossingen te bouwen en op te schalen om echt een impact te hebben op onze regio”, benadrukt Stefaan Sonck Thiebaut, Managing Director van Innoviris.
“Er zijn altijd een paar koplopers nodig voordat technologie doorbreekt, en hopelijk kan Ziegler een van de koplopers zijn. We stellen het op prijs dat Ziegler een familiebedrijf uit Brussel is met een mondiaal perspectief dat geeft om wat er rondom gebeurt. Ik heb het gevoel dat het de kern is van Ziegler”, zegt Stefan Vandenhende.