Cargo Bike Première
BLOG / ARTICLE
9 september 2021

Cargo Bike Première

 

Diane Govaerts, CEO en Alain Ziegler, Voorzitter van de Ziegler Group, verwelkomden Elke Van den Brandt, minister van de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bevoegd voor Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid op vrijdag 3 september 2021 op het hoofdkantoor van de Ziegler Group in Brussel ter gelegenheid van de officiële presentatie en lancering van de Cargo Bike XXL Ziegler.

Het evenement bracht een vijftigtal persoonlijkheden samen, waaronder vertegenwoordigers van de Stad Brussel, klanten en partners binnen de Ziegler-faciliteiten die voorop lopen op het gebied van ecologie en duurzame ontwikkeling en getuigen van de ambitie van de Groep op het gebied van hernieuwbare energie.

 

Diane Govaerts haalde eerst en vooral de initiatieven van de Groep aan om de ecologische voetafdruk te verkleinen dankzij het programma “Ziegler – Now even Greener”.

Johan De Brauwer – Country Manager Ziegler België – Luxemburg legt uit dat het idee van de Cargo Bike in november 2020 werd geboren tijdens een brainstorming rond het thema last mile delivery en duurzaamheid, vertrekkende van de vaststelling dat voertuigen bestemd voor stadsdistributie slimmer, properder, stiller en kleiner moeten worden om de leefbaarheid van de stad, haar inwoners en haar bedrijven te verbeteren.

 

De Cargo Bike is een al bekend concept en de Groep wilde zich meteen onderscheiden van andere logistieke spelers door een Cargo Bike aan te bieden die groot genoeg is om veel meer leveringen op één dag te doen dan een distributietruck.

De Cargo Bike XXL , speciaal ontworpen voor Ziegler, biedt een laadvermogen van 500 kg / 4,3 m3 in de vorm van een tri-bike en aanhanger van 6,5 m.

 

Op 30 januari 2021 werd het project voorgesteld aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Stad Brussel, die het meteen vol enthousiasme steunden.

In juni 2021 gingen de eerste experimenten met succes van start vanuit de Brusselse faciliteiten van Ziegler, Vilvoordsesteenweg voor distributie in het stadscentrum van Brussel.

 

Dit proefproject wekte van meet af aan de interesse van een groot publiek en was zeer succesvol op sociale media.

 

Om nog meer stops en leveringen te doen en dichter bij het stadscentrum te komen, werd een partnership afgesloten met de groep Interparking. Zo ontstond een eerste microhub in het centrum van Brussel, in de Albertine-parkeerplaats nabij de Zavel. Een elektrische vrachtwagenshuttle verbindt het hoofdplatform met deze microhub. Van daaruit laden de Ziegler-cargobikers hun aanhanger voor hun ochtendtocht. In de middag keren ze terug om hun tweede ronde te laden.

Zo kan de Cargo Bike XXL tot 50 stops per dag maken, terwijl een conventionele distributietruck gemiddeld slechts 25 stops per dag maakt.

 

Verschillende Cargo Bikes XXL zullen geleidelijk worden ingezet in Brussel en de behandeling van kleine pakjes wordt toevertrouwd aan partner Urbike.

De Cargo Bikes XXL nemen ook de verpakking van de geleverde goederen mee die vervolgens door Ziegler worden gesorteerd, altijd in lijn met de duurzaamheidsstrategie van Ziegler.

 

Dit concept zal navolging krijgen in andere steden in België, te beginnen in Brugge, Knokke en vervolgens Antwerpen, Gent en Leuven, daarna in de verschillende Europese landen waar de Ziegler Group gevestigd is.

Met de Cargo Bike XXL wil Ziegler bijdragen aan intelligente en duurzamere stadslogistiek en de slogan “Ziegler – Now even Greener” was nog nooit zo relevant.